logo

 

 

 

 

KONTAKT

crta

Informacije

 

Darja Vrečko
telefon: 051 677 134

 Zdenka Škerbinek

Stanka Pihlar

Naslov SUPSJ:

Sindikat uslužbencev plačne skupine J, Na soseski 10 a, 2000 Maribor

PRISTOPNA IZJAVA

IZSTOPNA IZJAVA

 

 

 

 

 

Mnenje SUPSJ

Z izidi pogajanj seveda nismo in ne moremo biti zadovoljni.

Plače se bodo v plačni skupini J dvignile bore malo, tistim naj ogroženejšim, umeščenim pod minimalno plačo, pa sploh ne!

V sindikatu SUPSJ smo prišli do spoznanja, da tako imenovana pogajanja ne bodo prinesla rešitev za plačno skupino J, saj na pogajanjih nismo zastopani, za naše pravice se resnično ne zavzema prav nobena od pogajalskih skupin in skrajni čas, da stvari vzamemo v svoje roke. Pogoj za to pa seveda je, da se ljudje prebudijo, prenehajo sanjariti o tem, da jim bodo pomagali drugi, ki imajo popolnoma drugačne interese in se v resnici borijo za druge, sicer veliko boljše plačane javne uslužbence.

Zavzemanje gospoda Štruklja za poklice v plačni skupini J je težko komentirati. Težko je namreč komentirati nekaj, kar ne obstaja. Je pa žalostno, nesramno in brez obrazno, da pred kameri govori “bomo pomagali plačni skupini J, gremo stavkat” in ostale dimne zavese, ki jih gospod Štrukelj spušča v javnost, da se lahko vmes usklajuje za izboljšanje položaja poklicev, ki so mu dejansko pomembni. Saj do neke mere razumemo, da je gospod Štrukelj pač politik, dobro zamaskiran v sindikalistična oblačila in da ščiti interese drugih, ampak kot sem ga že večkrat javno pozvala - ne na ramenih najslabše plačanih, za božjo voljo!

Način njegovega dela je ponovno razviden iz letošnjega kroga pogajanj - najprej velik pomp, kako je potrebno zagotoviti več denarja, češ-končno je potrebno urediti odpravo anomalij v plačni skupini J! Rezultat pa je ta, da je vlada sindikatom ponudila 70 milijonov, od tega so skupini J namenili zgolj 20, čeprav pred kamerami vsi tulijo, kako je potrebno te stvari razrešiti. Pa še teh 20 je samo na papirju, saj bodo ljudje, umeščeni pod 17. plačni razred, klub “dvigu na papirju” še vedno prejemali enako plačo. Gospod Štrukelj pa si je kot seveda premeten politik pustil 50 milijonov za drugi krog pogajanj, kjer jih bo sedaj razdelil med sebi ljubše in pomembnejše poklice, najslabše plačane pa bo ponovno pustil tam, kjer so in kamor po njegovem mnenju očitno tudi spadajo.

Ponovno, kljub vsem našim opozorilom, je podpisal aneks h kolektivni pogodbi, ki ljudi umešča pod prag minimalne plače. Sprašujem se, kdaj se bodo ljudje prebudili in začeli razumeti, kaj to pomeni. To pomeni, da se gospod Štrukelj strinja s tem, da čistilki, hišniku, vzdrževalcu, kuharju - pripada manj od minimalne plače!!! Verjetno se gospod ni vprašal, kaj se bo zgodilo, če Zakon o minimalni plači preneha veljati - ne bi bili prva evropska država, kjer se bi to zgodilo! To bi pomenilo, da bi zaradi njegove malomarnosti čistilka od takrat naprej za svoje delo prejela 200 eur!!! Komu se zdi to normalno? In potem si še upa na televiziji nalagati, da se bori za te ljudi.

Očitno spremembe in popravki plačnega sistema ne delujejo. Tisti, ki prejemajo veliko, bodo prejemali še več, plačna skupina J pa ostaja pozabljena. Zato v sindikatu pripravljamo ukrepe in jih bomo predstavili po izteku dopustov, v začetku septembra (med drugim tudi predlog za uvedbo novega plačnega sistema) in srčno upam, da se nam bodo ljudje pridružili. Če si bomo izborili boljši položaj, bomo morali to napraviti sami! Drugi tega za nas očitno nimajo namena storiti. Pozdrav, Darja